Niquitin

Stoppen met roken: Nederlander loopt achter bij de rest van Europa

Zeist, 17 oktober 2006 - Uit Europees onderzoek onder ruim 2.900 respondenten (rokers en niet-rokers) blijkt dat Nederlanders (39%) de minste stoppogingen ondernemen in tegenstelling tot bijvoorbeeld rokers in Frankrijk (29%) en Engeland (25%)¹. Tevens blijkt dat 30% van de Nederlanders gemiddeld meer dan 21 sigaretten per dag rookt. Alleen de rokers in Duitsland (40%) en België (35%) gaan hen voor. Hiermee voeren deze landen de top drie aan van zwaarste rokers in Europa.


Het stopgedrag van Nederlanders
De stoppogingen die Nederlanders ondernemen, houden ze wel het langste vol; een jaar of langer (12%). Dit is het hoogste percentage van de Europese landen.
40% Van de Nederlandse rokers denkt, dat hun eigen wilskracht groot genoeg is om te kunnen stoppen met roken. Dit is het hoogste percentage, dus Nederland loopt hierbij achter bij de rest van Europa. Immers op alleen wilskracht proberen te stoppen is de minst effectieve methode. 


Redenen om te stoppen met roken
Europeanen laten ook een verschil zien in de redenen om uiteindelijk te stoppen met roken. Voor Engelsen (27%) en Spanjaarden (25%) zijn vrienden en familie een belangrijke reden om te stoppen. Terwijl Franse (36%) en Duitse (32%) rokers aangeven dat de prijs van de sigaretten de belangrijkste reden is om te stoppen. Voor Nederlanders (12%) is stoppen met roken een goed voornemen voor het nieuwe jaar.


Invloed van de overheid
Door middel van de nieuwe nota van 6 oktober jl. “Kiezen voor gezond leven” wil minister Hoogervorst (Volksgezondheid) het percentage Nederlandse rokers in de komende vier jaar laten dalen van 28 naar 20 procent ².
Om de daling tot 20% rokers te bereiken, moeten politieke partijen een samenhangend pakket van maatregelen in hun verkiezingsprogramma’s opnemen. Maatregelen ter voorkoming van blootstelling aan tabaksrook, het beginnen van roken en de ondersteuning bij het stoppen met roken. Dat stellen het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting en STIVORO³.
Landen als Ierland, Zweden, Spanje, Portugal, Italië, Schotland en volgend jaar ook Engeland hebben al een rookvrije horeca. De inwoners zijn hier blij mee en het heeft geen negatief effect op zowel omzet als bezoekersaantallen.


1  Wave Onderzoek IMS – 2 maandelijks Europees onderzoek, 2006
2  VWS Nota ‘Kiezen voor gezond leven’, 2006
www.astmafonds.nl

Stoppen met roken met een hulpmiddel
Ondanks dat een groot gedeelte van de Nederlandse rokers vertrouwt op hun eigen wilskracht om te stoppen met roken, kan het gebruik van een hulpmiddel de succeskans verhogen.
Nicotinevervangers verminderen namelijk de ontwenningsklachten. Omdat de hoeveelheid nicotine per pleister / hoeveelheid zuigtabletten per stap wordt teruggebracht, bouwt de lichamelijke verslaving langzaam af. Zo kan men zich richten op het veranderen van de vaste rookmomenten als altijd een sigaret in de auto; een sigaret bij de koffie etc. Nicotinevervangers zoals NiQuitin Mint Zuigtabletten zijn verkrijgbaar bij drogisterij of apotheker.

© 2015 GlaxoSmithkline
Alle rechten voorbehouden
NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij hartklachten. KOAG 309-0909-0973